La Sagrada Família

dissabte, 7 de juny del 2008

La Sagrada Família es l'obra més famosa de Gaudí, a la que va dedica tota la vida fins a l'extrem de anar a viure dins de el recinte per seguir més de prop la construcció. Es l'unic gran temple actualment en construcció en tot el mon.

Hi ha tres façanes en La Sagrada Família: En l'any 1892 comencen la façana de la Natividad, el claustre, y el ventanal del creue nort. l'any 1899 s'acaba el "Portal del Rosario" dins de la façana de la Natividad. Els estudis que Gaudí feia de cada façana eren molt detallats y es plasmava en maquetàs a escalàs 1:25 y 1:10 . De la façana de la Pasión va fer tres estudis, el definitiu l'any 1911, publicat en 1917, Peró no va fer una maqueta. Va fer també els càlculs de els cimboris, Peró no l'estudi complet. De la façana de la Gloria, nomes va fer la maqueta y un estudi detallat. Gaudí dedica els últims anys de la seva vida l'estudi complet de l'interior de el temple amb maquetàs a escala 1:10, con les columnes, "bóvedas, ventanals, cubertas" y façanes d'enllaç entre portals.

Escenes que hi ha representades en les façanes són religioses, segons deien la Sagrada Família te 18 torres que simbolitzen els 12 apòstols, els 4 evangelistes, la Verga Maria i Jesús (la torre més alta): la façana de la Natividad es l'única part del temple directament construïda per Gaudí. Justament al centre, sobre la porta principal i entre les quatre torres, es troba un xiprer que representa l'arbre de la vida, coronat amb una creu en forma de T (Tau), simbolitzant Déu Pare, amb unes diagonals a sobre seu en forma de X (Khi) que és la simbologia del nom de Crist i, finalment, un colom amb les ales obertes en al·lusió a l'Esperit Sant.

La façana de la Passión torres que són dedicades a sant Jaume el Menor, sant Bartomeu, sant Tomàs i sant Felip, amb escultures que els representen col·locats a un terç de l'alçada de les torres corresponents.
La façana de la Glòria, que simbolitzarà la Resurrecció de Crist. La iconografia representarà el lema «A través de la Redempció fins a la Glòria». Les torres campanars estaran dedicades a sant Andreu, sant Pere, sant Pau i sant Jaume el Major.

Ha hagut molts arquitectes desprès de la mort de Gaudí com:
1882-1883 - Francesc de Paula Villar
1883-1926 - Antoni Gaudí i Cornet
1926-1936 - Domènec Sugrañes i Gras
1939-1966 - Francesc de Paula Quintana i Vidal
1966-1974 - Isidre Puig i Boada
1971-1983 - Lluís Bonet i Garí
1983-1985 - Francesc Cardoner i Blanch
1985-( )- Jordi Bonet i Armengol

L'actual arquitecte de la Sagrada Família es en Jordi Bonet.

fotografia de grup davant de la sagrada Família